Jelenlegi hely

Előadás : ISONZÓ–DOBERDÓ–KARSZT – EVCE KIRÁNDULÁS 2018. október 1–4.

2018. nov. 28. szerda
16:00 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

Kedves Múzeumegyleti Tagok!

Tisztelettel és szeretettel hívok mindenkit a Veszprémi Múzeumegylet következő rendezvényére

2018. november 28-án szerdán 16 órára

a Laczkó Dezső Múzeumba.

Az előadás címe:

ISONZÓ–DOBERDÓ–KARSZT – EVCE KIRÁNDULÁS 2018. október 1–4.

előadó:

Rainer Pál

történész

2013-ban (hazánkban az elsők között) alakult meg a Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság (röviden EVCE), hogy a centenárium kapcsán összefogja, szervezze és segítse a Nagy Háborúval kapcsolatos munkákat (megemlékezések, kiállítások, vetélkedők, kiadványok stb.)

A bizottság tagjai 2015-ben Tarnów (Galícia) térségében keresték fel a háborús emlékhelyeket. 2018 őszén pedig a szlovén-olasz határvidékre látogattak el. Utóbbi kirándulást mutatja be előadásunk, bővebben is kitekintve a világháborús olasz hadszíntérre, elsősorban az isonzói frontszakaszra.

Első nap Karintiából – az osztrák-olasz határt a Predil-hágónál átlépve – jártuk végig az Isonzó/Soča folyó völgyét, szálláshelyünkig Nova Goriziáig. A második nap a Doberdói-fennsík, a harmadik a Karszt-fennsík emlékhelyeinek megtekintésével telt el. A negyedik nap a Vipava/Wippach völgyében indultunk hazafelé, mindvégig egyformán fejet hajtva az Osztrák–Magyar Monarchia és az egykori ellenség, Olaszország hőseinek emléke előtt.

Kirándulásunk során Tolmino/Tolmein és a Predil-hágó között ugyanazon az útvonalon haladtunk – igaz éppen fordított irányban – ahol a 7. veszprémi honvéd tábori ágyús ezred is visszavonult 1918 őszén. Eljutottunk Kostanjevicába, is, ahol a 31. veszprémi honvéd gyalogezred a X. isonzói csatában (1917. május 23–25.) legnagyobb világháborús győzelmét aratta.

Rainer Pál