Jelenlegi hely

Múzeumi Szabadegyetem

2018. dec. 11. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum

Múzeumi Szabadegyetem 2018

Kinizsi vára és a Via Magna út kutatása

Beszámoló a 2018. évi nagyvázsonyi feltárások eredményeiről

Helyszín: LDM, Veszprém, Erzsébet sétány 1. Tudás-Tér

 

2018. december 11-én, kedden 16.30 órakor szabadegyetemi keretek között kerülnek bemutatásra a Laczó Dezső Múzeum nagyvázsonyi régészeti feltárásának tudományos eredményei. A kutatási eredményeket a feltárást vezető régészek Pátkai Ádám Sándor és Péterváry Tamás ismertetik.

A programon való részvétel térítésmentes.

Nagyvázsony 2018-ban ismét a Laczkó Dezső Múzeum régészeti látókörébe került. Több hónapon keresztül zajlott a Kinizsi-vár megelőző feltárása, mely egy nagyszabású rekonstrukcióhoz kapcsolódott. A megelőző feltárás mértéke az elmúlt 50 év viszonylatában is kimagaslónak mondható, ugyanis a vár történetének megismeréséhez sikerült további adatokat szereznünk, mellyel közelebb jutottunk annak lehetőségéhez, hogy a vár palotaszárnyának teljes leletanyagát megismerjük, ezáltal a feldolgozás során a lehető legtöbb információt közreadhassuk.

Emellett Nagyvázsony határában 2018 nyarán megyénk területén egyedülálló római épületegyüttest kutattunk. A vizsgált épület formája alapján temetkezésre szolgált. A kéthetes feltárás során a sírépület első kamrája került napvilágra, mely alapján a késő római korra datálható mauzóleum az egykori római főút mentén elhelyezkedő rangos település részeként értelmezhető. Az előadás az épület sorsát követi annak építésétől az összeomlásáig.

A szabadegyetemi előadás keretén belül szeretnénk ismertetni a Laczkó Dezső Múzeum 2018. évi nagyvázsonyi kutatási eredményeit.

 

Péterváry Tamás - Pátkai Ádám Sándor

feltárásvezető régészek, LDM