Jelenlegi hely

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018

2018. már. 13. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018

A katonagombtól a repülőgép szárnyig
- múzeumunk militária gyűjteménye és az ehhez kapcsolódó kutatások

 

A Múzeumi Szabadegyetem márciusi előadására 2018. március 13-án, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a Laczkó Dezső Múzeum Militaria Gyűjteményét mutatja be. A téma Rainer Pál, történész előadásában kerül bemutatásra.

Az előadás a Laczkó Dezső Múzeum Militaria Gyűjteményét mutatja be. Ez voltaképpen egy nem létező, vagy pontosabban egy bújtatott gyűjtemény, hiszen az ezen tematikához tartozó műtárgyak zömmel az Iparművészeti és a Történeti Gyűjtemény darabjai. De találhatók még további, a témába illő darabok a Régészeti-, a Numizmatikai -, a Néprajzi-, a Történeti Fénykép-, vagy a Történeti Adattári Gyűjteményekben is.

A gyűjtemény a katonaélet és egyéb fegyveres testületek életének legkülönfélébb darabjait tartalmazza: pl. fegyver, felszerelési tárgy, ruházat, rangjelzés, kitüntetés, jelvény vagy ezeknek darabjai, kiegészítői, lószerszám, lovas felszerelés, zászló, emléktárgyak, fénykép, tábori levelezőlap, iratanyag, plakát etc.

Az anyag zöme az I. és II. világháborúhoz, a Magyar Néphadsereghez és Rendőrséghez, a Munkásőrséghez, a hazánkat 1944-1991 között megszálló Szovjet Hadsereghez köthető. De találhatók itt a közép- és török korhoz, az 1848/49-es szabadságharchoz, az Európán kívüli egzotikus világhoz vagy éppen a 18-19. századi vadászatokhoz kapcsolódó emlékek is.

Az előadás kitér arra is, hogy milyen a gyűjteményhez kapcsolódó kutatások, kiállítások, foglalkozások, programok folytak/folynak múzeumunkban.

 

Rainer Pál

Történész, LDM