Jelenlegi hely

Szabadegyetem - Virtuális kiállítás bemutató

2018. nov. 13. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum

Múzeumi Szabadegyetem 2018

Mátyás-kori mindennapok Veszprémtől Vázsonyig,

Pápától Palotáig. Virtuális kiállítás bemutató

Helyszín: LDM, Veszprém, Erzsébet sétány 1. Tudás-Tér

 

2018. november 13-án, kedden 16:30 órakor rendhagyó módon szabadegyetemi keretek között kerül bemutatásra a Laczó Dezső Múzeum legújabb virtuális kiállítása, Mátyás-kori mindennapok Veszprémtől Vázsonyig, Pápától Palotáig címmel. A kiállítást ismerteti Pátkai Ádám Sándor régész a kiállítás kurátora.

 

http://ldm.hu/hu/matyas-kori-mindennapok

A programon való részvétel térítésmentes.

A 15. század, s benne Hunyadi Mátyás uralkodása a Magyar Királyság egyik leggyorsabban fejlődő, gazdaságilag és kulturális téren is kiemelkedő időszaka volt. Átépített templomok és újonnan alapított kolostorok, várak és falvak sokasága, melyek a gazdasági konjuktúra következtében komoly növekedésnek indultak.

Megyénk és benne Veszprém városa a későgótika, majd a humanista reneszánsz kultúra és építészet sok-sok gyöngyszemével rendelkezik. Ezek teljes körű bemutatása szinte lehetetlen, azonban egy virtuális utazás során bejárhatjuk a megye különböző kiemelkedő, vagy valamely szempontból különleges helyszíneit.  

A szabadegyetemi előadás keretén belül ismerhetjük meg a Laczkó Dezső Múzeum új virtuális kiállítását, mely szorosan kapcsolódik a Mátyás-emlékévhez

Pátkai Ádám Sándor

régész, LDM