Jelenlegi hely

Veszprém 1704-es feldúlásának emlékezete a múzeumban

2016. máj. 31. kedd
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprém 1704-es feldúlásának emlékezete címmel megemlékezést szervez 2016. május 31-én, kedden 16.30-kor a „SZERZETES, FŐPAP, HAZAFI: Széchényi Pál. A nagycenki múmia kutatása” című kiállításban.

A megemlékezés aktualitását a Győri Hittudományi Főiskola „SZERZETES, FŐPAP, HAZAFI: Széchényi Pál. A nagycenki múmia kutatása” című vándorkiállítása adja. A kiállítás egyik csúcspontja kétségtelenül a Veszprém város pusztulását bemutató animációs film. Boldizsár Péter művészi kivitelezéssel készült négyperces rajzfilmje felidézi a magyarság egyik kevéssé ismert, ám sokkolóan ható tragikus eseményét, amely Széchényi Pál püspöksége idején, 1704-ben történt. Heister császári tábornagy katonái és rác szabadcsapatok különleges kegyetlenséggel pusztították el a város védtelen lakosait, nemre, korra való tekintet nélkül. A meghökkentő, érzelmekkel teli, szomorú látványvilág összetett, ahogyan az egész tárlat. Erre a Veszprém város történetében kevésbé ismert ám meghatározó eseményre emlékezik a múzeum a rendezvény keretében.

A már látogatható tárlat 2016. május 31-én kibővül a Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak e kort bemutató alkotásaival. A múzeum fontosnak tartotta, hogy a diákok megismerkedhessenek az 1700-as évek szellemiségével és Széchényi Pál munkásságával, történelmi jelentőségével. Ezen ismeretekre a gyerekek felkészítő tanárnőjük, Gurobi Bernadett és a múzeum történész munkatársainak segítségével tettek szert.

Veszprém 1704-es feldúlásának emlékezete
2016. május 31., kedd 16.30
Laczkó Dezső Múzeum
(8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Program:

16.30 Köszöntőt mond S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató

16.35 A Szín-Vonal Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásait bemutatja Dohnál Szonja művészettörténész muzeológus

16.40 Szaktárlatvezetés és antropológiai múzeumpedagógiai foglalkozás a „SZERZETES, FŐPAP, HAZAFI: Széchényi Pál. A nagycenki múmia kutatása” című kiállításban – Rainer Pál történész muzeológus Ritecz Tímea régész közreműködésével

A program ingyenes!