Jelenlegi hely

Zarándokúton előadások - Hősök Kapuja Látogatóközpont

2019. szep. 18. szerda
16:30 - 18:00
Helyszín: 
Hősök Kapuja Látogatóközpont Vár utca 2.

A ZARÁNDOKÚTON kiállítás kísérőprogramjaként 2019. szeptember 18-án szerdán 16:30-tól S. Dr. Lackovits Emőke Bakonyi, Balaton-felvidéki római katolikusok búcsújárása a 19-20. században, valamint Pátkai Ádám Sándor A lélek útján. Zarándoklatok a középkorban címmel tart előadást. Az előadás a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.Zarándokúton
- kamarakiállítás -
2019. szeptember 15-29.
Hősök Kapuja Látogatóközpont


A Laczkó Dezső Múzeum a 2019-es Ars Sacra országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, Zarándokúton címmel kamara kiállítást nyit 2019. szeptember 15-én 10 órakor a Hősök Kapuja Látogatóközpontban. Köszöntőt mond Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Dr. Csernai Balázs atya, a Veszprémi Egyházmegye kapcsolattartója, közreműködik a Szilágyi Iskola Harang Együttese. A kiállításmegnyitó alkalmából családi kézműves foglalkozásra várjuk a látogatókat, a Szarvaskör Egyesület közreműködésével fagyöngyből készíthetnek olvasót a résztvevők.


Zarándokúton – kamarakiállítás
A zarándokút társas esemény, találkozások, tapasztalatcserék alkalma. A zarándokhelyek finanszírozására is szolgál, a búcsúfia árusításával szerzett bevétel. A magánáhítat céljára imalapok, szenteltvíztartók, gyertyák, viaszfigurák, imakönyvek, szertartáskönyvek, bibliák, rózsafüzérek vásárlásával az adott hely kultúráját, oktatását és további fennmaradását is támogatták.
A zarándoklat vagy másképp búcsújárás a katolikus egyházban és az ortodox kereszténységben a szent helyek látogatása. A keresztény búcsújárás célja a vezeklés, a lelki megtisztulás, a valamilyen betegségből való gyógyulás, vagy a bizonyos ügyért történő imádkozás.
A középkori zarándoklás elterjedésével a kegyképet vagy szobrot őrző Mária-templomokhoz több és több egyre messzebbről származó zarándok érkezik, ahol a hívek búcsút nyerhettek. A búcsújárás népszerű vallási mozgalommá vált, különösen azokat a helyeket ahol a természetfölötti világ megnyilatkozását az egyház által is elismert csodák jelezték.
Ennek a vallásos cselekménynek a legszebb reprezentálása a templom ajtó előtt letámasztott szebbnél – szebb templomjáró bot. A család otthon maradt tagjai pedig leginkább azért várták haza az úton levőket, mert sosem tértek haza üres kézzel. A kegytárgy árusító pavilon ezek változatosságát jeleníti meg.

Lipéczné Karsai Henriett
néprajzos muzeológus LDM


A kiállítás 2019. szeptember 15-29-ig, minden nap 9-17 óráig látogatható, a Hősök Kapuja Látogatóközpontba váltott belépőjeggyel.
A kiállítás minden vasárnap ingyenesen látogatható.
A veszprémi Szent Mihály-napi Búcsú ideje alatt, 2019. szeptember 28-29-én a kiállítás 10-18 óráig látogatható.

A kiállítás az Ars Sacra programsorozat részeként valósul meg, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus támogatásával.
https://www.ars-sacra.hu/index.php
https://www.iec2020.hu/hu