A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig

Laczkó Dezső Múzeum
Archív kiállítás   2020. szept. 6.  -  2021. jún. 12.

– Gáspár Gábor fotóriporter kiállítása –

A Tánc fesztiválja kísérőrendezvényeként, múzeumunk a saját képzőművészeti gyűjteményének kiemelkedő műtárgy együttesét mutatja be, Dohnál Szonja kurátor rendezésében. Gáspár Gábor ikonikus veszprémi fotóriporter sorozata összefoglalója az immár 22 éves Tánc fesztiválja történetének is.

A tánc fesztiváljára váltott belépőjegy felmutatásával kiállításunk kedvezményesen látogatható!

„Esterházy Péter írta Pina Bauschról, a modern táncművészet úttörőjéről, hogy „Nem az a kérdés, mi a tánc – noha állandóan ezt kérdezi: ez mért tánc, ez mért nem tánc –, végül is ez őt nem érdekli, ő nem koreográfus. Minden tánc, és a kérdés ez: mi a minden?, ez érdekli őt… Táncolni annyi, mint gondolkodni.” Gáspár Gábor fotográfiái Veszprémben, az Országos Táncművészeti Fesztiválon bemutatott legkiválóbb előadásokon készültek; több mint két évtizedet ölelnek fel. Fotói arról a mindenről beszélnek, amit ezen a nyelven, a tánc nyelvén el lehet mondani. Vagy talán többről, hiszen az előadás egy múló pillanat. Életről, halálról, erotikáról, erőszakról, fényről, sötétségről, valóságról, és nem a valóságról…”

GÁSPÁR GÁBOR
(1963)

Veszprémi fotóriporter, fotográfus. A kezdetektől, 1998-tól fotózza A Tánc Fesztiválja előadásait. Minden előadáson jelen volt, és nem csak ott, de a próbákon, a kezdeti években még megrendezett szakmai beszélgetéseken, az előadások utáni baráti összejöveteleken, éjszakába nyúló eszmecseréken is. A kiállítás címe is így született, mert a tánc az előadásokkal nem ért véget, folytatódott tovább utcán, kocsmákban, hajnalig. Gondolatok, mozdulatok, diskurzusok, egy korszak lenyomatai, melyek a képeken is rögzültek és szellemiségükben ma is oly meghatározóak. A fekete-fehér és színes fotográfiákon egyaránt megjelenik a nyugalom és mozgás, az élet és a halál, erotika és erőszak, fény és sötétség, valóság és nem a valóság.

Az 1990-es években induló kortárs összművészeti fesztivál igazi kuriózum volt (és az ma is) a városban, aminek meghatározó jelentőségét Gáspár Gábor az első pillanattól megérezte. A Tánc Fesztiválja fotográfusi díját is elnyerte 2005-ben, 2008-ban és 2016-ban. A kiállításon látható anyag egy válogatás a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményét képező közel 100 darabos sorozatból.

Gáspár Gábor napilapos fotóriporterként kezdte, és számos díjat elnyert ebben a minőségében is: 2000-ben az Év újságírója lett, 2005-ben Nyilvánosságért díjat, 2010-ben Szabad Sajtó díjat, 2011-ben Kovácsi - Objektív alapítványi díjat kapott. 2019-ben megkapta az Arany Elefántyuk-díjat, melyet az alapítók annak ítélik oda, aki sokat tett a város kultúrájáért.

Dohnál Szonja
művészettörténész muzeológus

 

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig
– Gáspár Gábor fotóriporter kiállítása –

A kiállítás megtekinthető 2020. szeptember 6. - 2021. június 12-ig
hétfő-kedd kivételével minden nap 10-18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém Erzsébet sétány 1.
www.ldm.hu

A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig
A fiúk a lányokkal táncolnak reggelig