…de a fátyol nehéz gúnya…

Laczkó Dezső Múzeum
Archív kiállítás   2020. febr. 15.  -  2021. márc. 31.

Viseletek a Kárpát-medencéből

A szokás szerint a menyasszony viseljen valami régit, újat, sajátot, kölcsönkapottat, fehéret, kéket és gyöngyöt. De valóban ezek a hagyományos esküvői viselet legfőbb ismérvei? Esküt nem csak a házasulandók tesznek?! Mikortól lesz valaki teljes jogú tagja egy közösségnek?

Ezekre a kérdésekre is választ találunk a Múzeum 2020. február 15-én nyíló kiállításában.

A születés – házasság – temetés nagy mérföldkövek mellett az emberélet kisebb állomásaira is hangsúlyt fektet a kiállítás. A közösség életében a tagjainak gyarapodása, felnőtté válása olyan fontos stációk, amelyeket hasonló módon ünnepeltek, mint a lakodalmat.  Az alkalmat, életkort, társadalmi rangot is jelző viseletek enteriőrökbe rendezve, az eredeti berendezési tárgyakkal elevenednek meg.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület gazdag gyűjtése jelenti az alapot a kitekintéshez a teljes Kárpát-medencére. A határon belüli és kívüli területekről származó viseletek mellett lakberendezési tárgyakat, használati eszközöket is kölcsönöztek a tárlathoz. A nemzeti összetartozás évében a kiállítás és a kísérő programok a magyar népi kultúra sokszínűségének, közös gyökereinek bemutatását is szolgálják.

L. Karsai Henriett
néprajzos muzeológus

 

…de a fátyol nehéz gúnya…

Viseletek a Kárpát-medencében

2020. február 15. - 2020.december 31.
keddtől- szombatig 10-18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum
Veszprém Erzsébet sétány 1.