Kincsek Utak Mentén A középkor szentsége

Laczkó Dezső Múzeum
Archív kiállítás   2020. márc. 6.  -  2020. szept. 17.

Árpád-kori szakrális tárgyak

Kincsek Utak Mentén „A középkor szentsége”

#múzeumozzaszobádból

Egy vitruális bemutató a kiállításról:

https://www.facebook.com/ldmarchaeologia/videos/205712710696389/

 A kiállítás sorozat célja a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében található és a közösségi régészeti kutatások során előkerülő legújabb leletek és műtárgyak bemutatása a város, a megye és hazánk közösségei számára. A kiállítás jelen részében Árpád-kori szakrális tárgyakat mutatunk be, melyek a hét szentség gondolatkörére fűzhetőek fel. Hangsúlyos szerepet kap még Becket Szent Tamás halálának 850. évfordulója, akiről a középkorban elneveztek egy veszprémi városrészt.

A Kárpát-medencében az államalapítás után az Európa-szerte megerősödött kereszténység a mindennapi élet szerves része volt. Az ebből fakadó lelkiség az élet minden területét átszőtte, az emberek hétköznapjaiban is intenzívebben volt jelen.

Már a középkorban, a szakrális célra szánt eszközök készítésére egész iparágak jöttek létre. A kiállításon látható, művészien kidolgozott liturgikus tárgyak a szentségeken keresztül mutatja be az Árpád-kori vallásos életet.

A tárlathoz kapcsolódóan minden hónapban egy-egy rendezvényt hirdetünk meg, melyről aktuálisan részletes beszámolót tartunk. A kiállítás június 21-ig látogatható.

 

Pátkai Ádám Sándor

régész

 

Kincsek Utak Mentén
A középkor szentsége
2020. március 6.- szeptember 17.
Nyitva tartás:

 

Keddtől- vasárnapig 10-18 óráig

 

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.