Pásztorélet a XXI. században

Laczkó Dezső Múzeum
Archív kiállítás   2019. szept. 28.  -  2020. febr. 29.

Fotó kiállítás pásztorok mindennapi életéről Répásy Zsolt munkáiból. A fotók egy - egy pásztorművészeti alkotással, vagy pásztorkészséggel és helyenként egy ars poétikával egészülnek ki.

A Balaton-felvidék és Bakony vidékének pásztorai közel 15 éve szervezik rendszeres a pásztortalálkozókat (Kapolcs, Olaszfalu) és pásztor hagyományok felelevenítését, éltetését több helyszínen követhetjük a térségben (Gulyafordító-Lovas, Nemesvámos; Szent Mihály napi búcsú és pásztorok megáldása – Veszprém), de ilyen közösségi részvételen alapuló rendezvény még nem volt Veszprémben, mint amire a búcsú ideje alatt készülünk a pásztorokkal együtt.

A kiállítás megalkotásában aktívan bevonták magukat a pásztorok és a térségben dolgozó szakemberek, kutatók, akik pásztorvilággal vagy fás legelőkkel kapcsolatban állnak. A tárlat a hagyományos állattartás megváltozása ellenére a mai fáslegelők kulturális örökségében állít emléket és a múlt pásztorvilágának jelenkori képviselőin keresztül. Répásy Zsolt fotóin keresztül egy olyan világba enged bepillantást, ahol a „vadon legeltetés” megszokott képein túl, tükröződik a táj és ember kapcsolata, az ember és az állat kapcsolata. Néhány képen a pásztortársadalom képviselőinek találkozásait örökíti meg. Az Alföldön készített felvételeim a pásztorhierarchia még működő rendjét, a pásztor és állat kapcsolatát a pásztor és a kutyái szimbiózisát a festői táj foglalja keretbe.