Élet a mínusz harmadikon - múzeumpedagógiai foglalkozás a Várbörtönben

Korcsoport: felső tagozat, középiskola
Témakör: helytörténet, legújabb kor, történelem
Típus: Múzeumi óra
Időtartam: 60 perc
Ár: 1000 ft/(fő)
Igénybe vehető: egész évben

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015. májusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön mínusz harmadik emelete. A kiállítás több izgalmas témát jelenít meg: a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egységen kívül egy Mindszenty József-emlékszoba, a Bakonyi betyárok a pandúrok kezén című tárlat, továbbá a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk is megtekinthető.

2015 októberétől a Várbörtön állandó kiállítása új tárlat-egységgel gazdagodott, amely az ’56 után a bitófák árnyékában címet viseli. A tárlat 1956-tól 1967-ig, az utolsó kivégzésig mutatja be a megtorlás időszakának egy-egy lényeges, Veszprém megyéhez kötődő momentumát. Szintén állandó kiállításink között szerepel a Büszke nők Veszprémben című tárlat, amely az 1956-os veszprémi nőtüntetés eseményeinek állít emléket.

A kiállításokhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai órákat szervezünk az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások számára.

A diákok a múzeumi foglalkozáson interaktív, élményszerű módon ismerkedhetnek meg az utolsó magyarországi várbörtön életével, mindennapjaival, szabályaival, híres fogvatartottjainak sorsával. A Várbörtön mínusz harmadik emeletén a diákok kérdéseket, feladatokat kapnak, hanganyagot hallgatnak (Milfajt búcsúverse, Pap János levele a Legfelsőbb Bíróság elnökének),
kipróbálhatják a sötétzárkát, beleélhetik magukat a zárkák nyújtotta szűkös tér érzetébe, valamint átélhetik a korabeli ébresztési módszereket is.