A középkor szentsége

Laczkó Dezső Múzeum
2020. márc. 6. 17:00

kiállítás megnyitó

Kincsek Utak Mentén

A középkor szentsége

kiállítás megnyitó

2020. március 6. péntek 17 óra

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

 

 

 

A Laczkó Dezső Múzeum 2020. március 6-án pénteken 17 órakor nyitja meg Kincsek Utak Mentén A középkor szentsége című kamara kiállítását. A kiállítás a 2019 őszén elindított kiállítás sorozat második egysége. A megnyitón köszöntőt mond Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Apátság perjele,

a tárlatot bemutatja Pátkai Ádám Sándor régész, a kiállítás kurátora.

 

Kincsek Utak Mentén „A középkor szentsége”

 A kiállítás sorozat célja a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében található és a közösségi régészeti kutatások során előkerülő legújabb leletek és műtárgyak bemutatása a város, a megye és hazánk közösségei számára. A kiállítás jelen részében Árpád-kori szakrális tárgyakat mutatunk be, melyek a hét szentség gondolatkörére fűzhetőek fel. Hangsúlyos szerepet kap még Becket Szent Tamás halálának 850. évfordulója, akiről a középkorban elneveztek egy veszprémi városrészt.

 

A Kárpát-medencében az államalapítás után az Európa-szerte megerősödött kereszténység a mindennapi élet szerves része volt. Az ebből fakadó lelkiség az élet minden területét átszőtte, az emberek hétköznapjaiban is intenzívebben volt jelen.

Már a középkorban, a szakrális célra szánt eszközök készítésére egész iparágak jöttek létre. A kiállításon látható, művészien kidolgozott liturgikus tárgyak a szentségeken keresztül mutatja be az Árpád-kori vallásos életet.

 

A tárlathoz kapcsolódóan minden hónapban egy-egy rendezvényt hirdetünk meg, melyről aktuálisan részletes beszámolót tartunk. A kiállítás június 21-ig látogatható.

 

Pátkai Ádám Sándor

régész

 

Kincsek Utak Mentén

A középkor szentsége

2020. március 6.- június 21.

Nyitva tartás:

2020. március 14-ig:

keddtől- szombatig 10-18 óráig

2020. március 15-től:

Keddtől- vasárnapig 10-18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.