Kinizsi vára és a Via Magna út kutatása

Laczkó Dezső Múzeum
2019. nov. 20.

A Veszprémi Múzeumegylet tisztelettel és szeretettel meghívja Önt, barátait, ismerőseit és minden érdeklődőt következő rendezvényére, amelyre 2019. november 20-án, szerdán fél ötkor kerül sor a Laczkó Dezső Múzeumban (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Előadók: Pátkai Ádám Sándor és Győrffy-Villám Zsombor régészek, Laczkó Dezső Múzeum

Előadásuk címe: Kinizsi vára és a Via Magna út kutatása - Beszámoló a 2018. évi nagyvázsonyi feltárások eredményeiről

Nagyvázsony 2018-ban ismét a Laczkó Dezső Múzeum régészeti látókörébe került. Több hónapon keresztül zajlott a Kinizsi-vár megelőző feltárása, mely egy nagyszabású rekonstrukcióhoz kapcsolódott. A megelőző feltárás mértéke az elmúlt 50 év viszonylatában is kimagaslónak mondható, ugyanis a vár történetének megismeréséhez sikerült további adatokat szereznünk, mellyel közelebb jutottunk annak lehetőségéhez, hogy a vár palotaszárnyának teljes leletanyagát megismerjük, ezáltal a feldolgozás során a lehető legtöbb információt közreadhassuk.
Emellett Nagyvázsony határában 2018 nyarán megyénk területén egyedülálló római épületegyüttest kutattunk. A vizsgált épület formája alapján temetkezésre szolgált. A kéthetes feltárás során a sírépület első kamrája került napvilágra, mely alapján a késő római korra datálható mauzóleum az egykori római főút mentén elhelyezkedő rangos település részeként értelmezhető. Az előadás az épület sorsát követi annak építésétől az összeomlásáig.

Az előadás alkalmával megtekintjük a múzeum októberben nyílt régészeti kiállítását: KINCSEK UTAK MENTÉN - TAKÁCSI