Kulturális Örökség Napjai

Alsóvárosi temető, Veszprém
2021. szept. 18. 16 óra

A Haiszler-kápolna és környezete a veszprémi Alsóvárosi temetőben

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából Veszprém egy kevésbé ismert műemlékének, az 1830-1831-ben épült, klasszicista stílusú Haiszler-kápolnának a külső és belső felfedezésére invitáljuk az érdeklődőket. A kisebb templomnak megfelelő épület érdekessége, hogy sokkal korábbi, mint a város legtöbb szakrális építménye. Magánkápolnaként épült eredetileg Haiszler György veszprémi orvos kolerajárványban meghalt fia, majd később családtagjai számára. Letisztult, antik építészeti arzenálból merítő elemei a XIX. század első felének országosan elterjedt klasszicista építészeti hagyományába illeszkednek; kupolával fedett centrális tere a síremlékek, mauzóleumok ókori mintáit idézi. Az épületnek nemcsak impozáns, dór oszlopokkal tagolt, timpanonnal lezárt homlokzata, főpárkányának kronosztikonos felirata érdemel figyelmet, hanem belső terének eredeti falfestményei, oltára is, amelyek egyébként szigorúan zárva vannak a kíváncsi szemek előtt.

A kápolna az 1783 óta működő temetőkert legkorábban használt, legrégebbi terültén épült, körülötte is számos műemléki és védett síremléket találunk. Szép példák szemléltetik két évszázad stilisztikai sokszínűségét a hagyományos klasszicizáló ízléstől a historizáló, többnyire gótizáló tendenciákon át a szecessziós dekorativitásig. A sírokon megőrzött nevek pedig emléket állítanak az elmúlt századok neves veszprémi közéleti és egyházi személyiségeinek, művészeti és irodalmi nagyjainak. Sétánk során az ő emléküket is idézzük.

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, maximum lészám 15 fő.

Regisztrálni a nemeth.viktoria@ldm.hu email címen lehet.

Találkozás 2021.09.18-án, szombaton 16 órakor az Alsóvárosi temető Mártírok útja felőli bejáratánál, a temetőőr házánál.

A rendezvény ingyenes.