A Várbörtön 2021. augusztus 13-ig felújítás miatt bezárja kapuit! 
Megértésüket köszönjük!
 

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015. május 6-án megnyitotta kapuit a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön mínusz harmadik emelete. A várbörtön vagyonkezelője továbbra is a Veszprémi Törvényszék, a - 3. szint használója pedig a Laczkó Dezső Múzeum.

Az „Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században” című új állandó kiállítás nem „csak” a várbörtönről, mint épületről és érdekességről szól, hanem több izgalmas témát mutat be. A tárlatban látható egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén” című tárlat, továbbá megtekintetők a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítés várja a látogatókat.

’56 után a bitófák árnyékában

2015. október 23-án a Várbörtön állandó kiállítása új tárlat-egységgel gazdagodott, amely az ’56 után a bitófák árnyékában címet viseli.

A tárlat 1956-tól 1967-ig, az utolsó kivégzésig mutatja be a megtorlás időszakának egy-egy lényeges, Veszprém megyéhez kötődő momentumát. A látogatók megismerkedhetnek Brusznyai Árpád életével, a deportálások menetével, valamint két üggyel, a Vaczkó és Hamusics perrel – mindkét eset 1956-hoz kapcsolódik. Ezekben az ügyekben fegyveresen elkövetett összeesküvés miatt nyomoztak a hatóságok 1966-ban. A kiállításban természetesen megemlékezünk azokról a hősökről, akiket az ’56-os szerepvállalásukért a rezsim halállal büntetett.

A kiállítást színesítik azok az értékes relikviák, amelyeket Brusznyai Margit, Brusznyai Árpád lánya adományozott a Laczkó Dezső Múzeumnak.

Büszke nők Veszprémben

„Úgy vonultatok büszkén,
Emelt fővel rendületlenül,
melyet méltán állíthatunk a
Az utókor dicső emlékéül”

(„Ima a veszprémi asszonyokhoz” ismeretlen veszprémi szerző 1956. december)

Új kiállításunk - a „Büszke nők Veszprémben” – a veszprémi Várbörtön 1956-os eseményekről szóló tárlat-együttesének (az ’56 után, a bitófák árnyékában című blokknak) legújabb, záró darabja. Az 1956. december 6-i Veszprémben lezajlott néma nőtüntetésnek állít emléket. Ez a felvonulás a két nappal korábbi budapesti eseményhez hasonlóan a felkelésben és szabadságharcban elesettekről próbált megemlékezni, egyben demonstratív kiállás volt azok hazatéréséért, akiket a szovjet hadsereg novemberben magával hurcolt.

A most megnyíló zárkában egyaránt törekedtünk arra, hogy a látogató az 1956-os események emberi arcával is találkozzon, de ugyanakkor azoknak hátterébe, történelmi távlatába is betekintést nyerjen. A tüntetés eseményein kívül foglalkozunk annak következményeivel is: korabeli források felhasználásával igyekeztünk érzékeltetni, hogyan alakult, változott meg a korabeli hivatalos hatalom megítélése a nőtüntetésről, azzal párhuzamosan, ahogyan fokozatosan kialakult „az előre megszervezett ellenforradalom” koncepciója is az októberi és novemberi események magyarázatára. Bemutatjuk, hogyan érvelt a hatóság, és hogyan védekeztek a vádlottak a tüntetés szervezői elleni perben. Emellett viszont az esemény több ma is élő résztvevőjének személyes emlékei is meghallgathatóak lesznek a Büszke nők Veszprémben című tárlaton.

"A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja."

www.magyarforradalom1956.hu

A Várbörtön előzetes bejelentkezés alapján látogatható, minimum 10 fővel. 
Email: kiss.david@ldm.hu
Tel: +36 30 789 4524