Beporzók napja a Bakonyi Házban is

Olvasási idő | 2 perc
2020. 03. 10. kedd

A falusi kertek sokszínűségéhez elengedhetetlenek a beporzást végző kis állatok, amihez Múzeumunk rovarszálló építésével járult hozzá.

Elkészült a hotel... Bakonyi házunk kertjében mától várjuk a lakókat.
Folyamatosan, lépésenként haladunk, virágok, kiegészítők kerülnek a hotel mellé.
Reméljük hamarosan lakásavatót tarthatunk.

A szívószál a panoráma lounge, reméljük ezt is választja valaki és akkor még is tudjuk őt figyelni.

Részletek : www.ldm.hu/blog

 

Február végén az utak mentén, erdők szegélyén egy sárgába boruló növény jelzi: a várva várt tavasz hamarosan megérkezik. Szükség is van rájuk, nem csak a mi pozitív hangulatunk, hanem a téli pihenésükből ébredező méhek és más repülő rovarok „feltöltődése” szempontjából is. Az említett ún. húsos- és veresgyűrű somfák kora tavaszi jelentőségét az elmúlt századok embere persze sokkal jobban ismerte mint mi, több adatunk van arra vonatkozóan, például a Káli-medencei Kékkútról, hogy a méhészek előszeretettel ültették körbe méhesüket somfával, így a kirepülő kis zümmögők rögtön friss és természetes táplálékhoz jutottak. Persze a somot követi sok más „virágzó”, elég csak a Balaton-felvidéket rózsaszínbe és fehérbe öltöztető mandulafákra gondolni. Csak úgy zengnek-bongnak ekkor a „virágkoronák” a szorgosan táplálkozó és egyúttal fontos munkát, a beporzást végző állatkáktól.

A természet tavaszi újjászületésében mi is tevékenyen részt vehetünk: gondozzuk gyümölcsfáinkat, tehát ne féljünk a metszőollótól, ki-ki, lehetősége szerint alakítson ki változatos zugokat a kertjében, vagy az erkélyén, de egy ablakpárkány színes virágai is sokkal hívogatóbbak, mint a színtelen-szagtalan, „élére vágott” gyep!

Nálunk, a Bakonyi Ház körül a paraszti kertkultúra térségbeli jellemzőibe igyekszünk betekintést nyújtani a termesztett és vadon gyűjtött növények, gyümölcsök, virágok széles körű bemutatásával.

Jelen akcióhoz csatlakozva egy mókás építkezés során épült fel rovarhotelünk, mellyel reméljük, hogy kertünk még vonzóbb lesz a növényeink beporzásában ténykedők és látogatóink körében is.

Azzal, hogy munkatársainkkal megépítettük a rovarszállót, ötleteink nem fogytak el, sőt!

Április 30-án, a méhek napján tematikus programmal várjuk az érdeklődőket, ahol kiderül, hogy hány méhecske fér el egy „ember” hasában, megtudjuk, hogy mi az a sonkoly és még kézbe is foghatjuk, lerántjuk a leplet a méhek titkos ellenségeiről és egyéb titkokra is fény derül, kenyerünkre pedig finom méz kerül.

LDMírtaLDM