EFOP pályázat keretében újultak meg a Múzeum helyiségei

Laczkó Dezső Múzeum
2019. június 25.

A közösségépítést és az élethosszig tartó tanulást is segíti a múzeum megújult tere

Bár a Laczkó Dezső Múzeum eddig is igyekezett minél szélesebb réteghez szólni és több formában segíteni a közművelődést, az intézmény tereinek kibővítésével még nagyobb hangsúlyt helyeznének az élethosszig tartó tanulásra és a közösségi aktivitásokra. Ezt segíti az EFOP-4.1.9-16-2017-00014 pályázat keretében – többek közt – felújított, a jövőben akár konferenciateremként is funkcionáló látványkönyvtár.

Az oktatás és az ismeretterjesztés, a felnőtt közösségek bevonása és az egész életen át tartó tanulás hirdetése persze eddig is fontos szerepet töltött be a múzeum életében. Több mint tíz éve működik az intézmény falain belül a havonta jelentkező Múzeumi Szabadegyetem, mely tematikus előadásokkal nyújt lehetőséget a muzeológusoknak kutatott témájuk részletesebb kibontására, heti rendszerességgel tart ülést itt a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub, az elmúlt egy évben pedig múzeumandragógiai órákkal is jelentkezett az intézmény, amelyek során felnőtt csoportok tanulhatnak játékos formában egy-egy időszaki kiállítás kapcsán – hogy csak pár példát említsünk.

A már megújult látványkönyvtár

Az intézmény infrastruktúrája azonban eddig nem tette lehetővé, hogy mindez igazán méltó körülmények között valósuljon meg. A múzeum főépületében 2010-ben jött létre a 90 m²-es Tudás-Tér, mely főleg a kiskorú látogatók körében népszerű múzeumpedagógiai órák megtartására szolgál. Egyéb alkalmas hely hiányában azonban a terem gyakran válik a szabadegyetemi előadások, konferenciák, alkotócsoportok, különböző rendezvények helyszínévé is. Emiatt a Tudás-Tér nem tud kellően gyerekbarát lenni, egy konferencia esetében viszont a múzeumpedagógiai kellékek lehetnek „zavaróak”.

Az épületben emellett 2009 óta működött egy látványkönyvtár, amely eredetileg a kutatókat szolgálta volna, ám szintén számos alkalommal vált rendezvényhelyszínné és reprezentációs térré.

Közösségi térként is funkcionálhat majd

A helyzet kiküszöbölésére elengedhetetlenné vált az oktatóterek megújítása, illetve a látványkönyvtár olyan jellegű átalakítása, amely a jövőben egy elegáns, a jelen kor technikai kihívásainak megfelelő, jól felszerelt, reprezentatív térként is funkcionálhat, és amely szakmai programok, konferenciák, valamint a múzeumandragógiai órák, a felnőtt nevelést szolgáló események és az idősebb látogatóknak szánt programok megtartására egyaránt alkalmas.

A fejlesztések részben önkormányzati forrásból, nagyobb részt pedig egy az oktatótermek és kiszolgáló helyiségek létrejöttét segítő EFOP-4.1.9-16-2017-00014 pályázatból valósulhattak meg. A pályázat részeként IKT eszközöket is beszereztek.

A projekt címe: "Laczkó Dezső Múzeumban oktatótermek és kiszolgáló helyiségek kialakítása"
A projekt azonosító száma: EFOP-4.1.9-16-2017-00014
A támogatás összege: 29.872.481 Ft
A támogatás intenzitása: 100%
A projekt megvalósításának ideje: 2018. október 10. – 2019. július 31.

Konferenciateremnek is ideális

A rekonstrukció első fázisaként a látványkönyvtárat májusban már ideiglenesen átadták a nagyközönségnek (az átmeneti megnyitás oka a múzeum későbbre tervezett energetikai fejlesztése) egy Nagy Sándor festő-iparművész munkásságáról szóló kiállítás megnyitásával, az pedig már most jól látszik, milyen funkciókat láthat el a jövőben a tér.

Konferenciaterem

A Laczkó Dezső Múzeum a felújítással szeretné tovább fejleszteni és bővíteni szolgáltatásait megyei szinten, és még inkább megjelenni Veszprém város kulturális életében azáltal, hogy évente egy-egy alkalommal, befogadó jelleggel helyet ad szakmai konferenciáknak, kerekasztal beszélgetéseknek. Az első ilyen alkalom az országszerte elismert Fiatal középkoros régészek konferenciája lesz, de a későbbiekben akár többszekciós városi konferenciáknak is egyik helyszíne lehet a 70 fő fogadására alkalmas terem. Mindez természetesen a tudományos munkát is jelentősen erősíti.

Múzeumandragógiai foglalkozások, felnőttképzési programok helyszíne

A múzeumpedagógia 0-99 éves korig való kiterjesztése az egyik legfontosabb célkitűzése az intézménynek. Nemcsak a szellemünk frissen tartása érdekében érdemes folyamatosan, informális módon is művelni magunkat, de a társadalmi esélyegyenlőtlenségek is csökkenthetők így, hiszen a tudás mindig érték. A tervek szerint a látványkönyvtár válna az idősebb generációkat célzó programok elsődleges helyszínévé: itt valósulnának meg a 10 éves Múzeumi Szabadegyetem előadásai, a múzeumandragógiai órák, a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub heti ülései, valamint a múzeum kiemelt civil bázisaként működő Múzeumegylet programjai.

Közösségi tér

A múzeumban régi hagyomány, hogy az egyes rendezvényeken (pl. kiállítás megnyitók) a helyi közösségek is közreműködnek, az együttműködést azonban szeretné új szintre emelni az intézmény. Mindez nemcsak abban jelenne meg, hogy egy-egy tárlat akár alulról szerveződve jöhetne létre, hanem abban is, hogy a különböző kisközösségeknek (hagyományőrző, nemzetiségi csoportok, művészeti szakkörök, civilek stb.) megkeresés esetén évi pár alkalommal helyet biztosítsanak a térben. Ezzel valóban mindenki – veszprémiek, turisták, családok, oktatói-tanulói közösségek, különleges élményre vágyók – úgy érezhetik, a múzeum az övék is.

A ruhatár a mosdókkal

Az intézmény ugyanakkor nem csak közösségi tereivel kíván magas minőséget képviselni. Az EFOP pályázat részeként, a Tudás-Tér és a látványkönyvtár megújítása mellett egy régi hiányt is pótolt a múzeum kiszolgáló helyiségeinek fejlesztésével: a földszinten új, nagyobb vizes blokkokat és ruhatárat hoztak létre a komfortosabb múzeum látogatás érdekében – utóbbiban egyébként egy időkapszulát is elhelyeztek a dolgozók a jelenlegi megújulásról. A megújult, átépített terekben, a projekt keretében beszerzett, legmodernebb technikai eszközök segítik a rendezvények, programok színvonalas megvalósítását.

Az időkapszula elhelyezése

Mindezzel együtt egy olyan, 21. századi múzeum létrejöttének újabb lépéséhez jutott el az intézmény, amely méltón szolgálhatja céljait: segíteni az élethosszig tartó tanulást, ösztönözni a közösségek létrejöttét és megerősítését, valamint erősíteni az együttműködést. „Az intézmény megtette az első lépést, remélve a további fejlesztéseket, amelyek nem csak az épületet, de annak környékét is megszépítik, a helyi közösségek számára találkozási ponttá teszik a múzeumot, további célközönség bevonását teszik lehetővé – mondja S. dr. Perémi Ágota igazgató. – A nagy múltú intézmény megújult tereivel és a további fejlesztésekkel már most készült a megyeszékhely nagy eseményére, a 2023-ban megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa rendezvényre. Reméljük, a Laczkó Dezső Múzeum 2023-ban, de addig is, kiemelkedő szerepet fog kapni a város, a megye kulturális életében.”

szerző:
Bertalan Melinda

fotó:
Domján Attila

Forrás: vehir.hu