Egy épület, tele régi dolgokkal? Falakon lógó festményekkel? Csendes termekkel, vitrinekkel? Hisszük, hogy ennél messze több.

A múzeum talán a legizgalmasabb kulturális intézmény, amely a gyűjteményébe tartozó műtárgyak kutatása során felhalmozódott tudás és ismeret autentikus megosztója, a közönségét képező társadalmi csoportokkal kialakított interaktív kommunikációs csatornák segítségével.

A múzeumunk törekszik arra, hogy lehetőségeihez képest a legszélesebb körben, a leghatékonyabb módon és formában, a legtöbb érték váljon szabadon hozzáférhetővé. Egy inkluzív tér - fizikailag és szellemiségében egyaránt -, ahol kultúra és látogató találkozhat. Ennek révén többek leszünk mindannyian: a hozzánk ellátogatók éppúgy, mint mi magunk, a múzeum.

Erre törekszünk tárlatainkkal, a múzeumpedagógiai foglalkozásainkon vagy akár az önkéntes programunkon keresztül. Ez motivál bennünket a tájházaknak szervezett szakmai tanácsadás során vagy az új kutatási eredményeknek teret adó konferenciák megszervezése alkalmával.

Teret adunk a hozzánk látogató kutatóknak, művészi csoportoknak és civil közösségeknek egyaránt.

Élményt adunk és kapunk. Értéket őrzünk és közvetítünk.

Önnek, Neked – Mindenkinek.