Buzogány a lövészárokban

Olvasási idő | 3 perc
2020. 06. 17. szerda

Történész online

Buzogány a lövészárokban

A buzogány, a fokos alapvetően középkori fegyver, de az 1. világháború lövészárok harcaiban ismét reneszánszát élte. A szűk árkokba beszorulva ugyanis lehetetlen volt mozogni és harcolni a hosszú szuronyos puskákkal. Főleg a magyar legénység készítette és használta ezeket a rusztikus fegyvereket, amelyeknek használata amúgy is ismert volt előtte egy-egy kiadósabb otthoni búcsúbéli vagy szüreti verekedésből. Fegyvermesterek, egy-egy ügyesebb kezű katona a legkülönfélébb méretben és kivitelben készítette ezeket az improvizált harceszközöket.

A buzogány használata főként a Doberdói-fennsík védelmében kitűnt m. kir. 20. (nagyváradi) honvéd hadosztály csapatainál: 1. (budapesti), 3. (debreceni), 4. (nagyváradi), 17. (székesfehérvári) honvéd gyalogezredek, terjedt el. A buzogányt sokszor 20 db téli patkószöggel látták el. Neve ezért egyszerűen csak „huszas” volt. Az elnevezés utalt a honvédhadosztály hadrendi számára is, de egyben arra is, hogy a csapattest katonái keményen odasújtanak az ellenségre.

A buzogány fő helyen szerepel a 20-as honvéd hadosztály pajzs alakú, Monte San Michele, San Martino del Carso (Doberdói-fennsík) vidékét ábrázoló világháborús sapkajelvényén is.

A katonák hazaküldött fényképeiken is előszeretettel pózoltak ilyen harcias instrumentumokkal.

A csapatainkkal szembenálló olaszok azonban cseppet sem lelkesedtek ezen találmányokért. Megüzenték a mieinknek, hogy, azt a katonánkat, akit ilyen eszközzel felfegyverezve fognak el, a helyszínen agyonlövik.

A veszprémi múzeum gyűjteményébe már az 1920-as években bekerült Várpalotáról egy ilyen buzogány. Ez a darab azonban ma már nincs meg. Viszont van egy másik példányunk, amelyet 1985-ben ifj. Mészáros Gyulától vásárolt Veress D. Csaba történész (Történeti Gyűjtemény ltsz. 85.101.1.).

Igaz, ez a példány csak 17 patkószeggel van ellátva, ám ennek ellenére cseppet sem szerettem volna, ha főbe kólintanak vele. A buzogány fa nyelén lévő furat valószínűleg a csuklószíj befűzésére szolgált.

Rainer Pál

 

 

 

LDMírtaLDM