Elindult új honlapunk

Olvasási idő | 5 perc
2020. 01. 31. péntek

A Járásszékhely múzeumok szakmai támogatása pályázat keretén belül megújult múzeumunk honlapja, XXI. századi dizájnnal és kezelőfelülettel, letisztult formákkal, új felhasználói élménnyel.

A Laczkó Dezső Múzeum első honlapja az 1990-es évek végén készült www.vmmuzeum.hu volt, mely archiválva napjainkig elérhető. 2014-ben az eddigiekhez képest nagymértékű minőségi fejlődést hozott a legújabb www.ldm.hu honlap, ami 2019. decemberéig ellátta feladatát. Az előző honlap struktúrájában és vizualitásában is elmaradottnak számított, színei sötétek és ódivatúak voltak. A tapasztalatok, visszajelzések tükrében szükséges volt a honlap ergonómiájának és webdesign-jának újragondolása, aktualizálása.

  • Új honlapunkon megújult a weblapdesign, marketing és PR célokat kiszolgáló erős vizualitást hordozó honlap jött létre. A hangsúlyt a statikus szöveg típusú tartalomközlésről a képi és piktogram elemek vették át. A képi tartalom nem csak ízléses és vonzó, hanem navigációs szerepet is betölt, a képre kattintva ugrás a tartalomra funkcióval. Színeket tekintve a képeket érvényesítő fehér, illetve narancssárga és kékes szürke árnyalat érvényesül.
     
  • Egyszerűsödött a weboldal navigációja. Megszűnt a dupla menüsáv. A régi oldal tetején és bal oldalt található sávot, egy a képi tartalom alatt elhelyezkedő menüsor váltotta fel, illetve a jobb felső sarokban kattintás után legördülő menüpontok közül lehet válogatni. Az oldal terv szerint három nyelven (magyar, angol, német) fog működni.
     
  • Fontos eleme az új honlapnak, hogy mobiltelefonra alkalmazott verzió is létrejött, így teljes mértékben a 21. század igényeinek felelünk meg. A külön mobil verzió sokkal jobb és intenzívebb látogatói élményt nyújt a felhasználó számára, mint a korábbi, csak webre tervezett verzió a mobiltelefon kijelzőjén.

A honlap képezi a múzeum online felületeinek, megjelenéseinek csomópontját. Ide és innen mutatnak a múzeumot és kiállítóhelyeket érintő hivatkozások, tartalmak. Így például Facebook, Youtube, Instagram oldalainkra. A hálózatos felépítésnek köszönhetően az érdeklődő több platformról is tájékozódhat és juthat el újabb tartalmakhoz.

A fejlesztés legfőbb célja a múzeum nyitottabbá tétele és a szabad hozzáférhetőség. Minél szélesebb közönség számára szeretnénk lehetővé tenni, hogy akár a múzeum fizikai megközelítésének mellőzésével megismerjék gyűjteményeinket, kutatásainkat, kiállításainkat.

A digitális hozzáférés szélesíti a nyilvánosságot.

A múzeumi kutatások, eredmények, események közzététele természetesen eddig is elsődleges szempont volt, de meg kell találni minden korban azt az eszközt, ami a legtöbb emberhez eljuttatja az üzenetet.

Jelen bloggal a múzeumi háttérmunkát, a kulisszatitkokat szeretnénk közelebb hozni a látogatókhoz. Érezzük, hogy a múzeum mindenkié, a "mi múzeumunk".

A Laczkó Dezső Múzeum a hagyományos bemutatási módok mellett a múzeum kapuit virtuálisan is szélesre tárja. Kívánjuk, hogy mindenki örömét lelje benne, és kedvet kapjon a virtuális megtekintés mellett a kiállítóhelyeink megtekintézéséhez is!

Várunk szeretettel minden kedves látogatót!

LDMírtaLDM