In memoriam Kovács Endre

Olvasási idő | 10 perc
2020. 11. 16. hétfő

dr. Tevesz Mária művészettörténész megemlékezése

„A fotográfia mellé tettem le a garast. Dokumentálni akarom azt a világot, amely körülvesz engem. Kisebb területen akarok dolgozni, de abban megpróbálok a lehető legmélyebbre menni.”

(Kovács Endre)

A vizuális kultúra mellett már kamaszként elköteleződő, nemcsak hazai, hanem nyugat-európai ismertségű fotográfus és filmes széles körű tevékenysége során fényképezett múzeumok, művészeti folyóiratok, kiadók számára, munkatársa volt hazai és külföldi filmeknek. Amint ő maga állítja, leginkább a fotográfia világában talált magára. Pályája a szakmabeli Petrás József (1904-1980) szárnyai alatt a műtárgyfotózás területén indult a Magyar Nemzeti Galériában, itt sajátította el a mesterség műhelytitkait, majd az avantgárd mozgalmak vonzásába került. A Kassák Színház feloszlatása után, amelynek fotográfusa volt, 1974-ben elhagyta az országot, és Svájcban telepedett le. Itt, a Genfi Képzőművészeti Főiskola film-videó szakán szerzett szakképesítést 1980-ban, és miközben továbbra is készített munkafotókat és egyéni alkotásokat, kisfilmekben is asszisztenskedett Svájcban és Franciaországban. 1993-ban a hazatérés mellett döntött, és a Balaton-parton, Alsóörsön telepedett le.

A nemrégiben elhunyt neves fotóművész ez utolsó lakhelyén túl több szállal is kapcsolódott Veszprém megyéhez. Tagja volt a Veszprémi Művészcéhnek, Veszprém városa és a környező vidéki kiállítóhelyek örömmel nyíltak meg a fővárosi és európai galériákban folyamatosan kiállító művész előtt. A hosszú sorból budapesti Ludwig Múzeumbeli 2004-es önálló tárlata mellett kiemelkedik a „Hit és látás” című 2010-es kiállítása az alsóörsi templomban, amelynek anyaga a következő évben a Veszprém Megyei Múzeumok Igazgatósága kiadásában könyvalakban is megjelent: egymás mellett találhatók benne a templomot dokumentáló és saját műveit tartalmazó kötetek. 2012-ben a kiállítás anyaga a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központban kapott helyet, és bekerült a Laczkó Dezső Múzeum állandó kiállításába.

A művészre a gyűjteményünkben található alkotásai közül önarcképsorozatával és az említett „Hit és látás” c. kiállítás válogatott darabjaival emlékezünk. Ez utóbbiak - töredékességükben az avantgárd hagyományhoz kapcsolódva - továbbra is változatlanul őrzik és közvetítik az alsóörsi templom meditatív csendjét.

LDMírtaLDM