L.Szabó Erzsébet üvegtárgyaival gyarapodott gyűjteményünk

Olvasási idő | 20 perc
2020. 12. 29. kedd

Nemzeti Kulturális Alap támogatásával

L. Szabó Erzsébet Munkácsy-díjas Érdemes üvegtervező iparművész három különleges üvegtárgyával gazdagodott az idei évben kortárs üvegművészeti kollekciónk. Ezúton is köszönjük az NKA anyagi támogatását, ill. a művész megelőlegező bizalmát, amelynek köszönhetően már a nyáron bekerülhettek Fényben tündöklő című üvegkiállításunkba. Reméljük, hogy a járvány elmúltával személyesen is bemutathatjuk őt és műveit az érdeklődőknek.

L. Szabó Erzsébet Munkácsy-díjas üvegtervező, Érdemes művész a magyar stúdióüveg mozgalom képviselője, a kortárs üvegművészet 1955-től máig alkotó, sokoldalú, kísérletező természetű alakja. Az 1935-ben Budapesten született művész tanulmányai során a „Kisképzőben” (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium) a Párizsból visszatérő Báthory Júlia üvegművésznek, majd az Iparművészeti Főiskolán Miháltz Pálnak és Z. Gács Györgynek a növendéke volt. Üvegművészeti ismereteit ezután a szakma legendásan magas színvonalú csehszlovák területén, a prágai Iparművészeti Főiskolán (UMPRUM) mélyíthette el 1963-1964-ben. A következő években tanulhatott Velencében, ill. lehetőséget kapott a technológiai kísérletezésre a németországi Düren üveggyár (Peill&Putzler) meghívott munkatársaként.

Termékeny munkássága során dolgozott a Moser üveggyárban Karlovy Varyban, Salviattinál Muranóban; itthon az ajkai, salgótarjáni, tokodi üveggyárak, a Műszaki Üvegipari Szövetkezet és a Szilikátipari Kutató Intézet tervezője volt. Az általa alkalmazott hutakész, szabadkézi megmunkálású, fúvott üveg eljárása múltbeli hagyományt őriz, ugyanakkor technológiai újításai, díszítő eljárásai szakadatlanul meg is újítják azt. Tervez és kivitelez díszüvegeket, használati célú asztali készleteket, vázákat, kancsókat, tálakat. Különleges szépségüket esztétikai megjelenésük, az átgondolt összhang adja funkció, forma, anyag és technológia között. A művész, ars poeticája szerint, azt szeretné, ha szemet gyönyörködtető, egyedi tervezésű használati tárgyak vennének körül bennünket környezetünkben.

L. Szabó Erzsébet sokszínű tevékenysége azonban túl is lép a használati funkcióra szánt tárgyak körén, hiszen az építészeti üveg területén tervez térelválasztó üvegfalakat (Szombathely), ólomfoglalású színes üvegablakokat (Sirok-Kőhátpuszta, Gyöngyös, Eger), burkolatokat, csillárokat. Divatékszerei a színes üveget féldrágakővel, nemesfémekkel ötvözik. Nemcsak számtalan hazai és külföldi szakmai konferencia, szimpózium, kiállítás résztvevője, hanem maga is publikál szaklapokban, sőt Kézi gyártású finomüvegek című munkája több elismerésben részesült (nívódíj, Év legszebb könyve).

Alkotásai, amelyek megtalálhatók a híres külföldi szakkollekciókban (London: British Museum, Victoria & Albert Museum; Párizs: Musée des Arts Décoratifs; Liège Musée du Verre; Düsseldorf Kunstmuseum; Prága Iparművészeti Múzeum), a hazai közgyűjteményekben - a Budapesti Iparművészeti Múzeum, a pécsi Janus Pannonius, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum mellett - most már a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban is elérhetők.

L.Szabó Erzsébet üvegtárgyaival gyarapodott gyűjteményünk
LDMírtaLDM