Ötletek otthonra

Olvasási idő | 16 perc
2020. 03. 19. csütörtök

#múzeumozzaszobádból
Kreatív ötletek a múzeum munkatársaitól

Műtárgymásolatok- ötletek otthonra
 
Gyakran előfordul, hogy egy kiállításban a körülmények miatt nem mutathatunk be eredeti műtárgyakat.
Ilyenkor jön a kreativitás, a régi jól bevált módszerek, és indul a munka, hogy  kézzelfoghatóvá tegyük azt, amit csak fotón, vagy grafikán tudnánk megmutatni.   
Néhány példát, kis leírást mutatok az elmúlt évekből, amiből ötleteket, inspirációt meríthetünk ezekben a nehéz időkben, hogy kicsit elterelje a figyelmet a valóságról.
Most néhány gipszmásolat készítését látjátok. A tárgyak a Várbörtön kiállításában láthatóak.
 
Gipszmásolat készítése.
Az öntőforma előállításához az iparosok és művészek régebben elsősorban agyagot és homokot használtak, később viaszt és gipszet, ma pedig már kaucsukot és műanyagokat is. Itt is agyagból készült a forma, alaposan rányomkodva a másolandó tárgyra. Kis szikkadás után leválasztható a tárgyról . Mivel nem túl tagolt fém tárgyról volt szó, nem kellett semmi formaleválasztó anyag.
Öntés előtt drót merevítés került az öntőforma közepébe.
Kellően megkevert gipsz masszával kiöntöttük.
Kötés és száradás után kiszedhető a formából. Kis ügyességgel többször használhatjuk a formát.
Következett az apróbb hibák eltüntetése csiszolás, pótlás gipszből.
És már következik is a festés, mivel itt arany utánzat volt a cél, és hogy távolról is kivehető részletességű legyen, vöröses barna alapozást kapott, majd arany színű festést, ügyelve a kisebb nagyobb mélyedésekre, ahol maradt a barnás szín.
Ezzel a módszerrel sok mindent készíthettek ,vízfestékkel, temperával, akrillal festhetitek. 
 
Kellemes időtöltést !
Heilig Csaba 
Laczkó Dezső Múzeum
 
#ötletekotthonra
#otthonisdivatosan
#múzeumozzaszobádból
 
Otthon is divatosan!
 
Képzőművészeti gyűjteményünk számos Női divatképet és néhány Párisi divatlapot őriz. Nem beszélve a csodás Textilgyűjteményünkről.
Ehhez a témához kapcsolódva ajánlunk nektek otthoni kreatív feladatot.
Divatlapok sokkal régebb óta léteznek, mint gondolnánk. De vajon ki számított csinosnak több mint 100 évvel ezelőtt? Milyen ruhadarabokat kedveltek?
Keressetek az interneten, vagy használjátok az általunk küldött sablonokat! Tervezzetek saját ötlet alapján öltözéket! A színes ceruzák, filcek mellé, kutassátok fel a varrós fiókok mélyét, maradék szalagok, csipkék után, remekül fel lehet dobni egy-egy tervet általuk.
Mint a nagyok!
 
A Képzőművészeti gyűjteményünkből válogatott képek adatai:
Párizsi Divatlap 3, J. FULLER, XIX. sz. színes nyomat, 77.86.3.
Női divatkép, Fr. STRÖBER, 1840, színes nyomat, 53.1.107.
Női divatkép, RICHTER, 1841, színes nyomat, 53.1.100.
 
Az alkotós fotók a Múzeumi Vizuális Tanoda műhelyében készültek. 
 
Néhány hasznos oldal:
 
 
Arányosan, aranyosan!
 
Sokszor kerülünk szembe azzal a feladattal, hogy lerajzoljunk valakit, vagy éppen saját magunkat. Pont-pont, vesszőcske, készen van a fejecske…. Gondolnánk ilyen egyszerű, mégis mikor nekikezdünk, és haladunk fülről, szemre, szemről orra a végeredmény inkább hasonlít egy Picasso portréra (ami egyébként szerintem bók), mint arra akit előttünk látunk élőben, vagy a tükörben.
Ehhez szeretnénk egy kis segítséget adni nektek. Mutatunk néhány képet a képzőművészeti gyűjteményből, és néhány sablont, ami segít az arc arányait megjegyezni, és egy rácsos lapot, amin kipróbálhatjátok első arányos arcrajzotokat.
 
Hogy vannak ezek az arányok?!
a fej nem kerek, inkább egy tojás, vagy ovális formát érdemes rajzolni, majd ezt a fül alatt szépen arányosan vékonyítani kell az állig. 
a legkönnyebb, ha először kiválasztotok egy tetszőleges mértéket=egységet, ez lehet egy radír, vagy egy post it. Ezzel tudtok mérni, arányokat felrajzolni.
ha tükörrel rajzoltok az arcotok elé emelve ellenőrizni is tudjátok majd a következőkben olvasott arányokat. Tudnotok kell, hogy mindannyian mások vagyunk, ezek általános arányok, és attól vagyunk szépek, hogy valamennyien kicsit eltérünk az átlagostól.
általában az ember feje 5 egység széles, és 7 egység magas
a szemek a fej vízszintes középvonalán helyezkednek el
a szemek egy egység szélesek, a köztük lévő távolság szintén egy egység, és a szem és a fej széle között is egy egységnyi távolságok vannak, így ki is jön az öt egységnyi szélesség
a vízszintes egységnyi távolságban lévő vonalak a következők alapján osztják fel a fejet, fentről lefelé haladva és számolva
- a legfelső mutatja a hajas fejtető tetejét
- a második a hajas homlokot (ez változhat, attól függ kit rajzoltok, frufrus lánykát, kopaszodó urat)
- a negyedik a szemöldök vonalát
- ahogy korábban írtuk a negyedik és ötödik vonal között helyezkedik el a szem
- a hatodik vonal “tartja” az orrot
- a hetedik vonal azt a pontot jelöli, ahol az alsó ajkatok alatt van az a kis mélyedés, oda akár egy ceruzát is be tudok támasztani ;)
- az utolsó vonalunk pedig jelzi az áll alsó vonalát, és egyben az arc végét is
az orr rajzolása a legtöbb vicces pillanatot tudja okozni… az arányait tekintve az orr általában, egy egységnyi széles, ez a két szem közötti távolsággal egyenlő.
a száj a 6. és 7. vízszintes vonal között helyezkedik el. Olyan szélességű általában, mint a két pupillátok (a szemetek fekete középpontja) távolsága. 
a fülek nagyságát és elhelyezkedését a szemöldök vonal és az orrvonal határozza meg. 
 
A Képzőművészeti gyűjteményünkből válogatott képek adatai:
Férfi arckép, Barabás Miklós, 1857, olaj, 53.19.21.
Rhédey Mária Mikó Imréné arcképe, HORA Lajos, 1842, olaj, 53.7.14.
Széchenyi István a Vaskapunál, SCHÖFFT József, XIX. sz. olaj, 53.7.28. 
 
Ajánlom figyelmetekbe Picasso portréit és a hozzá kapcsolódó játékot :)

Csak huszárosan
Szerencsére nekünk a kanapéról kell megküzdeni a mostani “ellenséggel”, de mutatunk nektek néhány csataképet a múzeum képzőművészeti gyűjteményéből.
A Múzeumi Vizuális Tanodában kicsit újragondoltuk ezeket a csatajeleneteket. Szabadjára engedtük fantáziánkat és felszabadítottuk a formákat, színeket.
Készítsetek ti is egyedi csatajeleneteket, akár a jelenről, akár egy képzeletbeli világról!

Ha nem ragasztjátok fel a katonákat, szuper kis GIF videókat tudtok gyártani 10-15 fotóból.Egy kis segítség:http://https://www.youtube.com/watch?v=bVL0Cm1HyIA&feature=youtu.be&fbclid=IwAR08-8NPs-5A5h8LqF48Zk-hTqtyUBA2N1VmoxqgYz7NDGJ9iYXhg0E7XAU

Legyen csak a papír a csatatér, ne otthonunk, családunk, és környezetünk!
 

A Képzőművészeti gyűjteményünkből válogatott képek adatai:
Csatajelenet a napóleoni háborúkból, J. KLABECH, XIX. sz. eleje, olaj, 53.10.12.
Csatajelenet, ismeretlen (valószínűleg azonos az előzővel), XIX. sz. eleje, olaj, 53.10.21.
Csatajelenet, ismeretlen, 1779, olaj, 53.15.11.

Ajánlom az alábbi múzeumot figyelmetekbe:
https://www.facebook.com/huszarmuzeum/

#ötletekotthonra
#ötóraitea
#múzeumozzaszobádból
 
Iparművészeti gyűjteményünk számos csodás porcelánt rejt, kávés és teás csészéket, kancsókat, tányérkákat.
Most nektek egy olyan kreatív feldatot ajánlunk, amivel saját csészikét tervezhettek magatoknak.
Akár egy-egy klasszikus cég mintáit is alapul vehetitek, akár saját mintatáratokkal díszíthetitek!
 
A mellékelt sablonok letöltésével, kinyomtatásáva, mintázásával, és ragasztásával szuper kis öt órai teáskészletet készíthettek Apának, anyának, nagyinak, tesónak, Götz-babának.
 
Ha van kedvetek mutassátok meg nekünk is!
 


ÓriásTojásKészítés

Mai ötletünk egy több fázisos kreatív alkotás, így Húsvét közeledtével.
Lufi, újságpapír, liszt, víz (szerencsére élesztő nem) ecset és festék szükséges hozzá...
és idő!
A képeken látható óriás tojások elkészítéséhez elsősorban csirízre lesz szükség. Ezt könnyen meg lehet főzni otthon, Anya, Apa, nagytesó segítségével.
Recept:
Az elkészítéséhez szükségünk lesz a következőkre:
egy kis lábos
fakanál
2dl víz
3 púpos teáskanál búzaliszt
Felrakjuk a vizet főni, amíg a víz melegszik én egy bögrébe kevés langyos vízzel csomómentesre szoktam keverni a lisztet.
Amikor a víz még nem kezdett el forrni ez kb. 70-80 fokos akkor szépen lassan belecsorgatom a már korábban vízzel összekevert lisztet.
Folyamatos kevergetés mellett tovább főzve besűrítem a ragasztót. Addig kell főzni, míg opálossá nem válik.
Miután langyosra hűlt, már ragaszthatunk is vele. A megmaradt csirizt tároljuk hűtőben és néhány napon belül használjuk fel mert egyéb esetben könnyen megromlik.

Lisztérzékenyek vigyázzanak!

Amíg kihűl a ragasztó, keressünk újságpapírt, lehetőleg ne fényeset. Nagyon jók azok az akciós újságok, amik matt papírra nyomtatnak, a libás bútoros, vagy a narancssárga barkács. Végülis bármilyen papír jó, ami jól beszívja a nedvességet, és újrahasznosítható.

Ha van legalább 6-7 újságunk kezdjük el 2 ujjnyi széles csíkokra tépni, nem kell ollóval, szebben ragasztható, ha a papír rostjai mentén tépitek.

Ha már van egy "halom papírhaj" jöhet a lufifújás. Közepes méretűre fújjátok, ne legyen nagyon feszes, mert úgy könnyebben szétdurran a munka közepén.

Ha megvan, jól csomózzátok de, és a kis végét nyomjátok le, é egy ragasztószalaggal ragasszátok oda, hogy a lufi tényleg tojás alakú legyen. Így már mindig el fog gurulni, ezért én egy, szélesebb szájú bögrébe, vagy befőttes üveg tetőbe szoktam beültetni. Ehhez a csiríz sem ragad hozzá, tudjátok forgatni a lufit.

Ezután kezdődhet a csirizes ragasztás. Érdemes kis részletekben kezdeni, egy tenyérnyi helyet bekenni a csirízzel, aztán egyesével rátenni az újságcafatokat. Mindig gondosan, átkenve a csirízes ecsettel. Én akkora ecsettel szeretek dolgozni, ami 1-1 cm-vel szélesebb, mint a papírcsíkjaim.

Érdemes jó sor réteget felvinni a lufira, függőlegesen, vízszintesen, keresztbe-kasul, hogy jó vastag legen a tojás héja.

Ha elfáradtál félre lehet tenni, és kicsit később folytatni.

Ha már teljesen késznek nyilvánítottad, jöhet a pihenés, és a tojás száradása. Semmiképp ne tegyétek meleg helyre, hogy nehogy kitáguljon a levegő benne, és kidurranjon.

Ha jól megszáradt, kezdődhet a festés. Vízfestékkel, temperával, bármivel festhetitek, de vigyázzatok ré, mint a hímes tojásra!

Jó munkát!

 

 

 

Ötletek otthonra
Picasso arcok
Picasso arcok
Ötletek otthonra
Utolsó módosítás2020. 04. 07.
LDMírtaLDM