Etnobotanikus kert

Minden korosztály számára (3-99)

“Hints meg engem izsóppal és megtisztulok,
moss meg engem és a hónál fehérebb leszek!”
(Zsolt, 51, 9)

Rozmaring, izsóp, zsálya, levendula, kakukkfű, szappanfű, borsmenta, fodormenta és citromfű, mind olyan növény, amely illatával egy más teret teremt maga körül. 

A növények fertőtlenítő ereje nemcsak testi, hanem lelki megtisztulást is ad használójának. A hagyomány szerint gonoszűző hatásuk a szakrális népi világban is fontos szerepet játszott. A foglalkozás során ezen különleges növények illatának megismerése nyomán járunk az etnobotanikus kertben és készítjük el saját fertőtlenítő hatású szappanunkat. 


 

Mit rejthetett a Bakonyi Ház 1792-ben készült fűszertartójának négy rekesze? Milyen fűszereket használhattak az 1800-as évek elején? Hogy változott meg a fűszerhasználat az évszázadok során? Megmutatjuk, mit és hogyan termesztettek, gyűjtöttek be, szárítottak és dolgoztak fel. Illatolással és dörzsölgetéssel szerzünk ismereteket a Bakonyi Ház etnobotanikus kertjében található fűszernövényekről, majd mindenki elkészíti saját fűszerkeverékét. 


 

Tudod-e…

…mi a vetésforgó, mit jelent a növénytársítás, növényváltás, milyen az öngyógyító kiskert, mi a magaságyás, miért és hogy készítsünk rovarhotelt…és még számos kérdés, ami a 21. század kertjével kapcsolatban felmerülhet. 

Mindaz a tudás, amit a régiek hordoztak és átörökítettek generációkon keresztül. Feladatunk és felelősségünk, hogy a mai kor emberének a fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve átadjuk ezt az ősi tudást.