A BOR régészete

Dörgicse, Becce-hegy
2020. júl. 11. 9-17 óráig

Légy egy napra te is régész és néprajzos!

A BOR régészete
Mindenkit szeretettel várunk Múzeumunk közösségi akciójára
 
Múzeumunk elhivatott amellett, hogy a régészet és a néprajz kapcsolatát minél szorosabbra fűzze, amelynek egyik kezdeti lépéséhez invitáljuk önöket.
Szakembereinknek lehetősége nyílt rá, hogy egy vélhetően a 18. század végén épült, ám hosszú évtizedek óta romos szőlőhegyi présházat és pincét a régészet, a néprajz és a restaurátori szakma különféle módszereivel feltárjon, megkutasson, amelynek keretében egy önkéntes nyílt napot is szervezünk, ahova minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várunk.
És, hogy miért annyira érdekes ez a feltárás?
Azért, mert: a Balaton-felvidék egyik legnagyobb, és legérdekesebb szőlőhegyi épületét veszi górcső alá, amely épület titkos építészeti megoldásokat rejt, olyanokat amelyek nem csak a 18-19. századig repítenek vissza minket, hanem annál sokkal távolabbra is…
Erre az egy napra bárki fémkeresőzővé válhat, ecsetet és spaklit ragadhat, hogy segítsen megtalálni az egykori szőlőültetvény, vagy épp az épületben lévő cserépkályha nyomait. Leleteket moshat, elmélyedhet az építőkövek sokszínűségében, kézbe veheti a korszakba illő múzeumi tárgyainkat, illetve a nap fénypontjaként: jelen lehet egy, az épület falában lévő római sírkő kiemelésén, ahol fény derül arra, hogy ezen a kövön vajon milyen felirat és dombormű látható...
 
Légy egy napra te is régész és néprajzos, mélyedj el a Balaton-felvidék szőlő és borkultúrájának múltjában, amelynek során július 11-én szombaton egészen a római korig barangolhatsz el velünk!
A nyílt napra 9 órától várunk mindenkit, a nap fénypontjaként az épületben lévő római sírkő kiemelése pedig körülbelül 15-16 óra táján zajlik majd.
Amit ígérünk: izgalmas történelmi búvárkodás egy csodálatos panorámájú birtokon, ahol fémkeresőzhetsz, segíthetsz a régészeknek a leletek megtisztításában, az épület régi, föld alatt lévő elemeinek előhozásában, az egykori szőlőültetvény megtalálásában.
Helyi támogatóink révén frissítők és harapnivaló is vár majd minket, illetve helyi borászok remek boraival is találkozhatunk.
 
Dörgicse, Becce-hegy
46.908068, 17.7442275
Dörgicsét Akali irányába elhagyva a falutól 1 km-re keleti irányba, követve az útbaigazító táblákat
 
Parkolni a szőlőhegyen csak korlátozott számban van lehetőség, így aki csak tud, érkezzen biciklivel vagy gyalog. Gépkocsival parkolni a szőlőhegy alsó régiójában és vagy az út mellett lehet. Kérjük legyenek tekintettel a többi közlekedőre és a biztonságra!
A BOR régészete
A BOR régészete